Warning: Undefined variable $PRO_VERSION in /customers/7/8/4/usocia.nl/httpd.www/wp-content/plugins/pwaplusphp/pwaplusphp.php on line 326

Elke student is wel bekend met het begrip studentenverenigingen. Sommige studenten zitten hierbij en andere niet. Een studentenvereniging is een plek om als student je netwerk uit te breiden. Je leert veel nieuwe mensen kennen en bouwt vriendschappen op. Er zijn veel verschillende meningen als het gaat om studentenverenigingen, sommigen vinden het geweldig, anderen wat minder.

 

Ontgroeningen

Bij studentenverenigingen denken veel mensen vaak aan ontgroeningen, Het is vast niet aan je voorbij gegaan dat ontgroeningen af en toe in het nieuws voorkomen en niet bekendstaan als een fijne ervaring. Een ontgroening is een beproevingen die potentiële nieuwe leden tijdens hun verplichte introductietijd moeten doorstaan om ingewijd te kunnen worden als officieel lid. Een ontgroening begint met een paklijst waar de meest gekke dingen opstaan, onder andere ook dingen die helemaal niet bestaan. De potentiële nieuwe leden moeten deze paklijst weten te ontcijferen. Ontgroeningen worden over het algemeen onder studenten als iets negatiefs gezien. Ontgroeningen schikken ook vaak studenten af om zich aan te sluiten bij een studentenvereniging. Wat grappig is om te zien is dat de studenten die ontgroeningen meemaken hier juist een andere mening over hebben. Zij zien het niet als iets negatiefs, maar meer als een kans om belangrijke en diepere banden op te bouwen met de andere studenten die ook de ontgroening ondergaan. Doordat zij met z’n allen dit proces ondergaan zorgt dit voor een sterkere band. Ontgroeningen zijn al een lange tijd deel van de studentenverenigingen, maar er wordt de afgelopen tijden meer aandacht gevraagd voor beter toezicht van deze ontgroeningen.

 

Verschillende studentensteden

Je aansluiten bij een studentenvereniging is geen norm. Zonder lid te zijn van een studentenvereniging kan je als student ook een heel leuk studentenleven opbouwen. Wel zeggen veel studenten dat het erg ligt aan de stad waar je studeert. Steden als Wageningen en Leiden zijn steden waarbij het, volgens studenten, meer van belang is om lid te zijn van een studentenvereniging als je echt wilt opgaan in het studentenleven. Dit omdat de meeste studenten van mening zijn dat kleinere steden minder aanbod hebben van andere student-gerelateerde activiteiten en je deze activiteiten, zoals feesten en uitgaan, het meer moet zoeken binnen de studentenverenigingen. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld Utrecht en Amsterdam, waar deze gelegenheden makkelijker te vinden zijn buiten de studentenverenigingen.

 

Ervaringen studentenverenigingen

Zelf zit ik niet bij een studentenvereniging, dit ook deels omdat ik zelf onder andere ook opkijk tegen de ontgroening. Wel zitten een aantal vrienden van mij bij de studentenvereniging. Hun ervaringen bij deze verenigingen zijn over het algemeen heel erg positief. Je leert er veel verschillende mensen kennen en maakt er snel vrienden. Vooral als je als student nieuw in een stad bent en snel een leven wilt opbouwen is het makkelijk om dit via een studentenvereniging te doen. Mijn vrienden die hierbij zitten zijn namelijk van mening dat het heel erg makkelijk is om binnen zo’n vereniging vrienden te maken, het gaat vanzelf. Iedereen heeft zich namelijk bij een studentenvereniging aangesloten om vrienden te maken. 

 

Wel zeggen zij dat het lid zijn van een studentenvereniging soms lastig te combineren is met je studie. Dit vooral in het eerste jaar. Binnen sommige verenigingen is het namelijk het geval dat veel activiteiten verplicht zijn, dit vooral voor eerstejaars omdat zij de ‘’nieuwe’’ zijn. Dit wordt dan omschreven als best vermoeiend als je als eerstejaars als eerste op een activiteit moet zijn en als laatste pas weer mag vertrekken. Als je als persoon zelf niet een heel groot feestbeest bent, zou ik goed overwegen of een studentenvereniging wat voor je is. Zo ja, wat voor soort vereniging je je bij zou willen aansluiten.

 

Soorten studentenverenigingen

Er zijn veel verschillende soorten studentenverenigingen. Je hebt de welbekende ‘feest’ studentenverenigingen maar je hebt ook sportstudentenverenigingen. In Utrecht heb je onder andere Histos, Orca en Triton en nog veel meer waar je je als student bij kan aansluiten. Stel je voor, je bent als student niet zo’n groot feestbeest maar zou wel graag een nieuwe sport willen leren/ door willen blijven sporten in een nieuwe stad, dan zijn deze studentenverenigingen mogelijk een optie voor jou. Voor dit soort verenigingen moet je meestal worden ingeloot. Verder zijn er bij de meeste van deze verenigingen geen harde ontgroeningen zoals bij de ‘feest’ studentenverenigingen als, Unitas, Veritas enzovoorts. Wel zijn er introductieweekenden bij de meeste maar deze worden door de leden niet omschreven als een echte ontgroening. Ook heb je in steden zoals Leiden en Wageningen meer gelovige studentenverenigingen. Voor studenten die ook zouden willen groeien in het geloof en dit ook met andere studenten zouden willen doen, en toch ook het studentenleven optimaal willen beleven, zijn deze studentenverenigingen ook een goede optie. Door je bij wat specifiekere studentenverenigingen aan te sluiten kom je ook meer mensen tegen met dezelfde interesses als jou. 

 

Studievereniging VS-studentenvereniging

Sommige studenten hebben het gevoel om optimaal van het studentenleven te kunnen genieten ze zich ingeschreven moeten hebben bij een studentenverening. Maar dit is helemaal niet het geval. Elke studie heeft ook nog een studievereniging, zoals bijvoorbeeld Usocia. Hierin leer je veel andere studenten kiezen die jouw opleiding doen. Deze verenigingen zijn zonder ontgroening en volledig vrijwillig. Hierin maak je ook snel vrienden en zijn er vaak activiteiten zoals weekenden weg, sportactiviteiten, kroegentochten enzovoorts. Ikzelf vind een studievereniging echt heel erg fijn, je leert er mensen ontmoeten maar het is volledig vrijwillig. En natuurlijk is Usocia de allermooiste vereniging van allemaal. 🙂